Driften på Ruuthsbo

Här kan ni läsa vad som sker på Ruuthsbo gård under året. Vi koncentrerar oss på det vi tror du tycker är intressant och vanligtvis uppdaterar vi 2 – 3 gånger per månad. På vår Facebook-sida lägger vi upp bilder och kortare videoklipp

Hösten 2021

25 november

Då är det färdig plöjt för i år. Alla betor är uppe och sista betleverans strax före jul om nu bruket fungerar. Vi underhåller nu våra maskiner och förbereder inför nästa år. Tack alla som läser den har bloggen och vi hoppas du fått en liten inblick i vad vi sysslar med. God jul och ett gott nytt år önskar vi på Ruuthsbo

5 oktober

Då är de första betorna uppe och levererade. Skall bli intressant att jämnföra med de obevattnade när dessa tas upp och levereras

26 september

Färdiga med sådd av 300 ha höstvete. Ny såmaskin, ny traktor och en fantastisk personal gjorde att vi snabbt blev klara. Stort tack från VD.

14 september

Då är det dags att så höstvete och testa “seed eye”

23 augusti

Då är vi klara med tröskning för i år.

Dock finns det några surhålor med maltkorn som ligger och som skall tas med det lilla tröskbordet.

15 augusti

Klara med sådd av 70 ha höstraps

13 augusti

Nu sår vi raps med vår nya såmaskin. I lilla tanken rapsutsäde och i stora handelsgödsel. Seed Eye räknar varje frö och även att rätt mängd gödning kommer rätt PDF kvadratmeter. Kul att kunna följa via mobil.

5 augusti

Då börjar vi tröska korn och höstvete. Det ser bra ut.

Vår nya Väderstad Spirit 800 S “special” har anlänt. Varje såbill har en SEEDEYE som kollar mängden frö. Det gäller även extra sålådan.

30 juli

Klar med rapsen. Det verkar ha blivit en riktigt bra skörd.

29 juli

Då var det dags att börja tröska raps. Håller just nu 10.5% vatten.

28 juli

En varm sommar har kompenserat för en sen och kall vår.

Bevattning har skett på gröna ärtor till Food Hill och därefter havre, höstvete och sockerbetor. Redan nu kan man påvisa att det varit en lönsam investering.

Vi har haft besök av 4 tröskor som med glädje tröskade ett grönt ärtfält, en av de få i Skåne.

Själva har vi tröskat rödsvingel och det verkar ha givit en rekordskörd. På tur står nu raps.

På Ruuthsbo AB Facebooksida kan du se bilder på vår nya såmaskin. Den är utrustad med de nya SEEDEYE som räknar frö och även har koll på om det blir stopp någonstans.

25 Maj

Det har varit tyst länge på den här sidan och det beror på utlandsresa. Sammanfattningsvis kan man dock säga att trots allt elände med regn varannan dag har det blivit riktigt bra. Inspektoren har haft klokheten att hålla igen och inte ge sig ut och så för tidigt. Dom som var ute tidigare har inte vunnit något och viss tvärt om! Det enda vi inte karar av i år är att sp Bjäresjö mosse – det är alldeles för blött.

Nu ser vi fram mot en varm sommar och skulle det bli torka kan vi ta vår nya bevattningsanläggning i drift

16 April

Äntligen uppehåll och lite värme. Nu sår vi ärtor till Foodhill och i morgon sår vi vår sockerbetor. Vi tror inte att dom som varit väldigt tidiga har vunnit något då det varit extremt kallt och blött. Om vi slipper regn på söndag är vi klara med all spannmål.

Det var den segaste våren sen 1987

Nu kan vi varje fall bevattna det som skulle kunna behöva extra vatten längre fram och det är en stor fördel

10 April

Vi sår havre och en del korn

20 Mars

Nu putsar vi nästa alla EFA marker. Skall vara klart före 1 april. Vi har fått dispens från Länsstyrelsen att putsa längs Svarteån i perioden 1 april till 1 juli med fokus på att bekämpa Jättebjörnlokan

18 Mar

Då var det dags att ge vete sin första giva

8 Mars

En stor dag på Ruuthsbo. Nu är 10, 5 km bevattningsrör på plats och 93 hydranter. All mark söder om E65, ca 600 Ha kan bevattnas

1 mars

Nu kör vi igång jordbruket. Gödsling av raps och gräsfrö.

Grävning av 10 km bevattningsledning är nu klar utom en liten bit i norr. Nu skall pumpar installeras.

29 januari

Nytt år – Nya insater!

Vi tittar fortfarande på våra upptagna sockerbetor och konstaterar att det är en ren skandal att Nordic Sugar är en hel månad försenad med att hämta dom. Visst – vi får ersättning för de förluster vi gör, men mer är det inte och Nordic Sugar kan behandla ett leveransavtal hur som helst utan att det kostar något utöver vår ersättning för vår faktiska förlust – ren skandal!

Vi fortsätter att gräva de sista bitarna för vå bevattning och snart är allt klart.

Vi har köpt en ny 8 meters Vädersta Spirit såmaskin med Biodrill. Leverans till höstbruket

Hösten 2020,

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

8 december

Nu är vi klara med bet upptagning och allt är plöjt. Beklämmande att inte Nordic Sugar klarar av att hålla avtalade leveranser.

Vår samläggning med Ystads kommuns avloppsledning är klar och nu fortsätter vi i egen regi.

Vår duktige medhjälpare Andreas har valt att gå tillbaka till sitt gamla arbete med entreprenad och vi har fått en ny medhjälpare – Kristoffer – Välkommen.

Andreas kommer dock att fortsätta på Ruuthsbo med jaktdelen och det är vi mycket glada och tacksamma för

27 oktober

Betupptagning och plöjning är det som sker på jordbruket, men den mesta av tiden går åt att lägga bevattningsrör – ett enormt arbete med otroligt duktiga medhjälpare

25 september

Nu är vi klara med insådd av gräsfrö och om inga såmistor finns kan vi ställa in såmaskinen för i år.

Ny traktor. Vår Fendt 828 har hjälpt oss på Ruuthsbo i 10 år och gått över 7.000 timmar. Att byta till en ny Fendt med Lantmännen som organisation är det inte tal om. Vi vill gynna det privata. Vi har fått möjlighet att testa en Case 340, men den är alldeles för stor för att fungera som såtraktor. Priset vi blev erbjudna var tilltalande, men man skall inte skjuta myggor med kanoner och 13 ton hade inte gått att så med till våren. Nu vaknar John Deere och beslut har tagits att det blir just en John Deere som ersätter Fendten. Det blir en 7310R med E23 växellåda helt enligt önskemål från våra anställda. Leverans våren 2021

18september

Då är vi klara med höstsådden på alla fält utom de 33 ha i norr som vi skall så in gräsfrö i. Där vill våra danska vänner att vi skall vänta. Med detta fantastiska väder ännu en gång (även sködevädret var sanslöst bra) kan vi nu fullt ut koncentrera oss på att lägga ned 4 kilometer stamledning till vår nya bevattningsanläggning. Samtidigt kan vi koppla upp huvudgården och alla utgårdar på kommunalt avlopp. All utgårdar och hyresgäster får bredband och vissa hus får nytt kommunalt vatten. Ett helt fantastiskt projekt.

31 augusti

Nu tröskar vi vårveten på mossjorden. Det gäller att passa på när det fortfarande “bär”. Vi vill helst inte sjunka ner och sen dra sönder tröskan när den skall dras upp. Breda band och drift på bakhjulen samt ett mindre och lättare tröskbord garanterar för full säkerhet

18 augusti

Färdiga med årets skörd. Extremt låg vattenhalt och en riktigt bra skörd – vad kan man mer begära? All raps sådd och strax har den fått sin gödning och sen får det gärna regna. Om vi blir snuvade på regn startar vi upp vår bevattning.

9 augusti

Då kom även Ruuthsbo i gång med spannmålströskning. Det gäller att ha nerverna i styr och vänta tills det är moget. Att det är lite senare hos oss än hos våra grannar kan på vissa fält bero på att vi bevattnade under torkan, men det får vi hoppas vi får belöning för.

7 augusti

Bevattnar man spannmål får man en större skörd, men då tar det längre tid innan den blir mogen. Den erfarenheten har vi fått i år. Vi provar på den obevattnade veten och ser om det går bättre där.

2 augusti

Då är rapsskörden klar och det verkar som det blivit den bästa skörden på många många år. Alla stubbar körda och även mossen som ligger i EFA träda. Nu väntar vi på att höstveten skall bli mogen.

30 juli

Vi börjar tröska raps. Det ser ut att kunna ge en hyggligt bra skörd. Vattenhalten mellan 9 och 11 %. Oljehalt enlig Grain sense ligger runt 16,5% . Nu kommer 2 dagar med sol och det är vad vi behöver för att klara av årets rapsskörd.

28 juli

För 10 minuter sen började man tröska små fina gröna ärtor som skall till Bjuv för infrysning inom 4 timmar. Just nu kör man med två tröskor, men i morgon kommer två till!

20 juli

Nu är alla åter från semster. Vi förbereder för skörd.

Den gamla klockstapelsen från 1876 var rutten och är nu ersatt av en ny.

Renoveringen av det Byggnasminnesförklarade taket är snart klart. Tråkigt att man efter 15 år var tvungen att göra om allt igen – byggfusk kallas det för!

9 juli

Då blev vi klara med tröskning av vår gräsfrö areal. Att vi är glada kan du se på bilden här ovan!

8 juli

Vi tröskar gräsfrö och hann med halva arealen

Övrigt arbete är att vi lägger om taket på den Byggnadsminnesförklarade gråstenslängan i öster

Jättebjörnlokan har bekämpats under en hel vecka. Den växer numera inte bara längs Svarteån i stora mängder, utan runt om på egendomen.

Våren 2020

Då var det dags att starta årets växtodlingssäsong. I dag kör vi gödning på gräsfrövallen och rapsen.

Klara med raps och gräsfrö. Nu sprutar vi gräsfrö. Denna dag blev det mycket gjort.

6 mars

I dag kör vi svavel på rapsen.

16 mars

Första givan till höstvete. Nya “wind control” på gödningsspridaren. Justerar för vind/lutning och garanterar jämn spridning. Alla höstvetefält vältas.

22 mars

Nu börjar vi harva.

23 mars

I dag kör vi ammoniak och harvar. I morgon sådd!

24 mars

Då är det “riktiga” vårbruket igång, nu sår vi havre.

28 mars

Då är vi färdiga med sådd av spannmål. Sådd av sockerbetor får vänta till nästa högtryck.

3 april

Betsådd med nya Väderstad Tempo.

4 april

Färdigsådd!

1 maj

Äntligen regn. De sista två veckorna i april bevattnade havre som inte ville komma upp.

Förutom havre har allt kommit som det ska och det ser mycket bra ut.

9 maj

Torkan fortsätter och vi tackar för att vi var så förutseende en gång att vi tog vattendom på Skönadalssjön. Vi bevattnar nu havre för andra gången och går även över på att bevattna vete..

Nästa vecka sår vi “findus” året och även dessa kommer vi att kunna bevattna om det skulle behövas. Till nästa år har vi hela det nya stora systemet på plats och då blir inte bevattning någon belastning arbetsmässigt. Andra arbeten just nu är omläggning av gamla tak.

G

Gamla bloggen

2015
Då kan vi lägga ytterligare ett bra år till handlingarna och det primära är att vi inte behöver låna ett öre för alla de byggprojekt/maskininvesteringar vi håller på med – allt betalas med gårdens egna intjänade medel och så har det varit sedan vi 1995 köpte in 300 ha norr om E65.
Dec Vårt nya tankhus är nu färdigt och det betyder att vi förvarar våra dieseltankar inbrottsskyddade och därtill är byggnaden brandsäker och kan dessutom ta upp all lagrad diesel om det skulle uppstå läckage. Flera olika larmsystem garanterar att allt skydd fungerar.
Gamla torken blir som ny! Vi totalrenoverar den gamla torken för att få upp den i samma standard som vår nya tork och med denna renovering är vi framme vid den punkt, att allt nu är “upp to date” – inga gamla omoderna byggnader!
Den tidiga våren (december) förbryllar våra växter och vi får se vad som händer på vårvintern. God Jul och Gott Nytt År

2016
29 feb Vårbruk 2016 startar! Kväve till rapsen
14 mars Nu gödslar vi all höstvete och det är vår i luften
21 mars Sådd av spannmål börjar.
24 mars Halva betarealen klar, insådd av fläckar i raps och höstvete. Insådd av gräsfrö och kantzoner klar. Lite regn gör nytta nu och ger en paus för påskfirande.
27 mars betor färdigsådd
16 juni Trots torka ser allt bra ut och har vi tur får vi nu en ordentlig rotblöta. Tricket var att ta ut bevattningsmaskinen – då kommer regnet
5/7 regnet kom och det var bra för dom höstsådda grödor som ännu inte hunnit ta någon större skada. Vårsådd har vi inte så mycket men maltkornet ser hyggligt ut och sockerbetorna har trivs bra. Nu regnar det perfekt. De flesta anställda håller nu semester i avvaktan på att det skall bli dags att skörda vårt gräsfrö.
13/7 I dag startar årets skörd med tröskning av gräsfrö.
25/7 vi börjar så smått med rapsen på fält som blivit mogna under helgen. Mycket är grönt och det lönar sig att vänta.
26/7 Nu tröskar Findus för sista gången ärtor på Ruuthsbo – en frisk och fin gröda som ser ut att kunna ge bra.
Rapströskningen går som tåget. Nu är det full fart på Ruuthsbo.
2/8 all raps tröskad. I dag startar vi tröskor höstvete. Det går som tåget.
För ett tag sedan fick vi ett email från en vänlig person som undrade varför vi inte skriver mer på denna sida och berättar vad vi gör, och det är en bra och befogad fråga.
18/9 sådd av höstvete har nu pågått i en vecka utan avbrott. Återstår denna vecka och sedan är det klart.
Rapsen kommer fint trots torkan.
Vill du se bilder från Ruuthsbo jordbruk, gå in på Ruuthsbo AB på Facebook
22/9 Vi är nu färdigsådd och det först sådda har kommit upp fint. Det är bra fukt i jorden, men nu behöver vi regn. Vältar med den nya välten – ser bra ut.
25/9 Nu startar vi bevattningen av sockerbetor. Dom skall stå till mitten av november och vi kan inte ta risken att ha ännu en månad utan ordentligt regn.
11/10 Nu har vi äntligen kommit in i en lugnare takt. Nu gäller sprutning av det höstsådda, plöjning och upptagning av sockerbetor. Årets julfest blir den 6 dec kl 18.00
3/11 Nu är vi helt färdiga förutom betupptagning och höstplöjning.
22/11 De sista betorna är nu på väg upp och det ser ut att ha blivit en rekordskörd – detta trots en lång torka i somras. Återstår plöjning och den stora traditionella julfesten i Ruuthsbo huvudbyggnad för alla som hjälpt oss på Ruuthsbo under året

2017
Nu är alla betor lämnade och det blev över 13 ton per hekta.
Under vårvintern underhåller vi våra maskiner, bygger färdigt gamla torken och underhåller byggnader.
Torken håller nu på att bli färdig. Vi har även beslutat att moderniser vår silotork med en helautomatisk stryrning som gör att vi kommer att spara en hel del energi

VÅRBRUK 2017
Då var det dags att “salta” rapsen. Vi har i år 200 ha och det tar 2 dagar om det går att köra överallt.

27/3 Äntligen kan vi komma ut och harva. Går det planerar vi ammoniak och sådd i morgon.
Sådd blev det, men Daniel beslöt att stoppa efter ett tag då det förfarande är blött under. Klokt beslut och vi har bara 50 ha att vårså, så får är ingen panik! Nu hoppas vi på bättre väder och då blir det sådd av sockerbetor.
7/4 äntligen sådd av både betor och maltkorn.
9/4 Allt sått och klart. Tack alla duktiga medhjälpare på Ruuthsbo för ett fint arbete!
26/4 Nu sår vi våra mossar. Det har varit en ovanlig kall april men det verkar som alla grödor och betor klarat sig.
4/4 Den södra mossen sådd, men norra är fortfarande för våt. Märkligt väder, men inget vi kan göra något åt.
15/5 Bättre sent än aldrig. Nu är vi färdiga med norra mossen. Dessa jordar är varma och det kommer upp fort.
Bygget och renovering av båda torkana går nu in i slutfasen.
Rapsen blommar för fullt och ser fin ut. Höstveten har aldrig varit så tjock – en kall vår kan ha sina fördelar.
26/5 Nu växer det så det knakar! Naturen kompensera för den kalla våren. Vi är framme med alla arbeten och snart är allt klart med ombyggnaden av våra 2 torkar.
10/7 Årets skörd har börjat. Vi tröskar gräsfrö.
30/7 Vilken tur vi har haft. Vi hann tröska allt gräsfrö och ta bort halm innan vi har fått uppleva hur naturen fyller på det låga grundvattenet! Rapsen är ännu inte riktigt mogen. Vi lagar och underhåller hus i avvaktan på bättre väder.
6/8 Nu tröskar vi raps – äntligen!?
11/8 Då är all raps tröskad och alla stubbar körda.
21/8 Allt korn tröskat och klar och nu är det full fart på höstveten. Vi har haft tur som sluppit allt regn och vi har ett gäng anställda som är fantastiska som kör långt in på natten. Vi förbereder för rapssådd – se bild på vår Facebooksida.
24/8 Vi får prova en New Holland 10.90 41 foot med band. En intressant maskin. Vi körde till 01.30 i natt med 2 st 41 footare och det märktes i fältet. Vår höstvete Hereford är känslig för det ständiga regnat och i dag är all vete från denna sort inne. Inponerande att vår nya tork som klarade av att ta emot så mycket spannmål på en gång. Rapssådd går perfekt. Totalt i går var vi 6 man samt elev. En positiv överraskning är hur fint arbete vår nya ToppDown gör.
Från och med i dag torkar vi spannmålen med solel och det känns bra med den något höga vattenhalten.
1/9 Vi är färdigtröskade på den stora fälten. Ruuthsbos största skörd någonsin är hemma med all kvalitet. Nya torken fungerar perfekt och var en klok investering. Nu torkar vi med solel och solen lyser!
2/9 Vi tröskar den lilla liggsäd vi har, lilla fältet söder om järnvägen och vårveten i mossen – allt till våra änder.
NU ÄR VI KLARA OCH TRÖSKAN STÄLLS IN!
26/9 Full fart på höstsådd.
18 okt Vi at nastan frame vid vart mal, men det fattas ett antal hektar. Dimma at det senaste hindret. Det far bli lite mer varsadd (inte så lätt att skriva på en dator utan åäö)
30/10 Nu är det dags att ta upp sockerbetor. Snart färdig med all plöjning. Målning av ekonomibyggnader slut för i år
1/12 23.00 Alla betor uppe. Nu återstår bara att ta hand om 2 fält som knappast går att plöja. Någon gång måste det väl sluta att regna. Tills nu har vi fått 900 mm i år, mot normalt 600.
Nu stänger vi denna blogg för i år. God Jul och ett Gott Nytt År
2018
Januari – vårt höstbruk pågår fortfarande. Utjämnning av de mycket djupa spår efter en 6 raders betupptagare. Det får bli band till hösten. Även ett antal sockerbetor biter sig fast i surhålor.
5 feb Plköjning fortskrider och vi hoppas frosten skall hjälpa till att läka de sår den mycket svåra hösten och betupptagningen ställde till med.
26 mars Äntligen är tjälen ur jorden och vi kan starta 2018 “vårbruk” med att gödsla vårt gräsfrö. Näst i tur är rapsen, men vi måste vara säkra på att gödningen inte rinner iväg.
7/4 Nu får rapsen sin gödning
12/4 Alla fält vältade. Gödning ute.
13/4 Sådd av vårgrödor
17/4 Sådd sockerbetor
29/4 Allt sått och tittar upp ur jorden. 17 mm regn. En god början på växtodlingssäsongen 2018
Maj månad har vi gödslat och sprutat. Trots torka ser våra grödor bra ut och det vårsådda har extra glädje av gödsling med flytande ammoniak
6/6 Tänk att vi förfarande kan ha glädje av bevattningsledningar som grävdes ned på 60-talet. Just nu bevattnar vi maltkorn som inte fick flytande ammoniak. Skönadals sjön häller fint och det rinner gott om vatten över fallet.
Våra hus på gården målas för fullt och det är en glädje att se en gård som lyser.
8/6 Ruuthsbo köper en lätt begagnad bevattnings maskin med ramp. Vi kan nu bevattna med 2 maskiner och klarar höstvete på de sydligaste fälten, maltkornet strax söder om gården. Näst i tur står sockerbetorna.
Med denna torka får vi nog vara beredda på tidig skörd..
13/6 äntligen regn efter 2 månaders torka och intensiv hetta. I skrivande har vi fått 25 mm – helt perfekt i axgång.
3/7 Nu startar vi tröskning 2018 med gräsfrö. Ser bra ut men lite dålig vikt. Det blev bättre än vi trodde.
23/7 Nu är det raps som gäller. Ingen katastrof, men ingen toppskörd. Vi klarar våra åtaganden till det vi sålde i vinteras.
24/7 Det går som tåget med den nya tröskan. Inponerande låg bränsleförbrukning.
26/7 räknar vi med att starta tröskning av höstvete. Den ser bra ut. Rapport från tröskan ” det ser mycket bra ut, pendlar mellan 10 och 7 ton per ha” och det är den obevattnade höstveten det handlar om.
31 juli Den bevattnade höstveten ger runt 10 ton. Allt snack om att det inte lönar sig att bevattnar spannmål kan härmed förkastas
Nu är vi klara med att tröska all höstvete och detta under juli månad.
4/8 All havre tröskad och nu väntar vi på att maltkornet skall mogna.
9/8 Nu är vi klara med all tröskning på fastmark. Vårveten i mossen är ännu inte mogen.
Nu förbereder vi oss för sådd av raps, men först lite regn tack. I annat fall får vi använda vår bevattningsanläggning och vattna upp rapsen. Tur vi har en bra vattendom.
17/8 Då är vi klara med årets rapssådd. Perfekta förhållanden!
11/9 Nu börjar vi så höstvete
14/9 Höstsådden går för fullt!
5/10 12 ha betor är uppe och det syns att dom är bevattnade. Hur det står till med socker får vi veta i helgen.
30/11 Nu kan vi se tillbaka på ett år som inte liknar något annat år. För vår del har vi haft glädje av vår bevattning och odlingsteknik. Detta tillsammans med regn mitt i sommaren gjorde att vi inte råkade lika illa ut som nästan alla andra. Rekord gäller de bevattnade sockerbetorna. En förutsättning för att lyckas ett år som i år år inte bara tur mod väder utan att de anställda ställt upp på ett fantastiskt sätt.
Nu ser vi från mot ett nytt år och innan dess är det med glädje vi ser alla som ställt upp för gården under året kommer till julfest i huvudbyggnaden. Det år inte bara anställda utan även alla entreprenörer och vi blir ca 40 personer.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla som följer denna “blogg”

2019
26/2 Vi vältar våra vetefält.
1/3 Nu kör vi igång med gödning till gräsfrövall och raps. Nu spridare med mycket data som krånglar. Vi vältar för fullt och det går bra.
31/3 Då tar det dags för det “riktiga” vårbruket. Vi börjar harva på stora 2:an
1/4 och nu är det dags att så. Först ut blir vår specialhavre som vi odlar på kontrakt åt tyskar.
3/4 Då är vi klara med havresådd. Nu sår vi korn och samtidigt förbereder vi för sådd av sockerbetor.
4/4 Och nu sår vi sockerbetor
6/4 Sockerbetsådd klar
8/4 Vårbruket klart
17/4 Bevattning raps startar
27/4 Äntligen några droppar från ovan. Gör gott för dom små plantor som tittat upp ur jorden.
3/5 Det är torrt och vi bevattnar för fullt
21/5 Överraskningslunch för Magnus Jeppsson som fyllde 50 och.Lars Larsson som fyllde 70
22/5 Nu börjar vi snart bli nöjda med regn som kommit under maj. Ca 40 mm och det är ovanligt för oss. För tillfället kan bevattningsmaskinerna vila sig.
9/6 Nu är alla fält behandlade och klara och det växer så det knakar. Ser bra ut och mer regn är att vänta. Nu börjar våra semestrar innan det är dags att tröska gräsfrö
11/7 Då är det klart att ta från tröskan. Full fart på tröskning av Rödsvingel. Verkar ge normalskörd.
12/7 Det gick fort att tröska gräsfrö. Nu är vi klara
24/7 Vi plöjer gräsfrövallen och till vår förvåning är det mycket torrt trots allt regn som kommit i sommar.
26/7 Då startar vi tröskning av raps. Kul att komma igång årets skörd.
31/7 Då är vi klara med raps och det blev mycket bra. Nu tröskar vi höstvete och även den ser ut att ge en hög avkastning
10/8 Tröskoningen går som tåget! Det verkar som vi är på väg att ta hem den största skörden någonsin. En halv dag till och vi har hemma med den känsliga Hereford veten som för några år sedan grodde i axen när det var mycket regn. Regn har det kommit men vi hade tur för några dagar sedan. Vi kunde tröskan men hade helt svarta moln med åska strax norr och söder om oss. Redan nu kan vi konstatera den stora klokheten att ha band – breda band på tröskan. Fortsätter det att regna är dom guld värda.
13/8 aldrig tidigare i Ruuthsbos historia har fått en skörd som i år. Största överraskningen är havre – helt otroligt. Vi har dock en hel del kvar att tröska och vi skall inte säga något förrän allt är inne. Vi förbereder för raps-sådd.
15/8 Äntligen klar med all havre. Nu vår vi sista kornet på Ruuthsbo och sedan vete och korn på Sulebjär mag Kärragårdn.
23/8 Färdigtröskat allt på fastmark. Återstår mossjordar och där är varken korn eller vårvete färdig ännu. Ruuthsbo har fått den absolut största skörden någonsin och det är fullt överallt – ett kärt besvär.
24/8 blir vi färdiga med rapssådden och vi tar vår nya spruta i bruk.
2/9 Sådärja – då vår det klart med tröskning för i år. Mossjorden vårvete blev först mogen nu, hög protein men små kärnor.
Har i dag beställt 4.000 meter stamledning till vår nya bevattningsanläggning.
18/9 Halva höstsådden klar. Det går som tåget.
Fick besked av Ystad kommun att de 50 meter som deras avloppsledning skall gå på 1.20 djup genom Ruuthsbo granne i norr, där får kommunen gräva och gå, men Ruuthsbo får inte lägga ned sin bevattningsledning trots att det varken nu eller i framtiden kommer att synas eller märkas. Fullkomligt ofattbart och en markering dom kommer att få lida av själva!
Ruuthsbo har köpt en lång arm till vår kantklippare och där vi även har såg. Perfekt att röja längs fältkanter.
23/9 Höstsådden klar. Om inte sockerbruket gått sönder hade det varit dags att nu börja med betor, men dom växer fortfarande och ser mycket fina ut.
4/10 Nu tar vi upp betor i full fart under goda förhållanden. Det ser ut att kunna bli ännu ett år med rekordskörd!
19/10 Vi flyttar solcellinvestering från verkstadens tak till Gundralövloge, även kallad 8:an. Samtidigt dubblerar vi storleken så vi kan till 100% köra den nya bevattningsanläggningen på förnybar el (dagtid). Molniga dagar och nätter drivs anläggningen med vindel (om det blåser!)
4 nov lugnet lägger sig över gården. Upptagning av sockerbetor och plöjning. Alla höstsådda grödor ser fina ut.
Planering för nya stamledningen för bevattning och kommunens avlopp pågår för fullt. Några tolkningsproblem i avtalet, men det löser sig.
Vi kommer även att på Gundralövs loges tak bygga en stor solcellsanläggning. Vi kan då driva bevattningen med solceller dagtid och även vår gräsfrötork (om natten hoppas vi det blåser så vårt vindkraftverk kan ge oss billig el). Om Ystads elverk är snälla kanske vi tillochmed får koppla på Skönadal bostad. Sammantaget ett spännande projekt.
27 november Alla betor är uppe och täckta. Leveranser har ständigt försenats och det är djupt beklagligt.
Nu ser vi fram mot 2020
2020
Senast ändrad: den 4 januari 2020 08:45