Driften på Ruuthsbo

Här kan ni läsa vad som sker på Ruuthsbo gård under året. Vi koncentrerar oss på det vi tror du tycker är intressant och vanligtvis uppdaterar vi 2 – 3 gånger per månad.

Hösten 2024

Nu sår vi raps och även i år är det vår duktige elev från Ultuna som kör. Närmast i tur just nu är att tröska havre.

Ett helt nytt kommunikationssystem har installerats på Ruuthsbo och vår egen frekvens blir öppen så alla kan höra vad som sägs. Fungerar strålande.

Tröskning går för fullt. Både raps och höstvete ser ut att ger bra skörd

Vi har nu i höst glädjen att hälsa agonomie studerande William välkommen tillbaka och vi hälsar även Viktor, son till vår tidigare inspektor välkommen. 2 unga duktiga killar vars hjälp vi är mycket tacksamma för

Våra nya tork är nu på plats och man arbetar intensivt till att den skall vara klar till tröskning av spannmål. Rapsen fick gå till den gamla torken och det var tur att vi hade den kvar.

Rapsen gav en bra skörd men är skadad av hagelstormen vi fick mitt i sommaren. Även våra sockerbetor blev skadade.

I dag den 2 augusti har vi startat tröskning av höstvete och det verkar ge en bra skörd, men man skall inte säga något förrän allt är inne

Våren 2024

Ruuthsbo söker ny inspektor och får in ett 20-tal svar. Vi har valt Annika Bergman, VD för Hushållningssällskapet Halland att hålla i rekryteringen. 4 sökande går vidare och testas och till slut blir det en kvar och vi kan med oerhörd stor glädje berätta att det blev Torbjörn Larsson.

Torbjörn startade sin anställning den 6 april, några dagar före vårbruket.

Under hösten gick Charlotte Hagemann in som vice VD och det uppdraget fortsätter hon med även 2024. Hon tar även Kristoffers plats som medhjälpare i jordbruket under tiden han är sjukskriven

Tyvärr råkade vi ut för en allvarlig arbetsplatsolycka och vår medhjälpare Kristoffer fick foten in i en s.k. sveperskruv. Tackvare att han hade sko med stålhätta fick han behålla foten, men är sjukskriven i 6 månader.

Arbetsmiljöverkets inspektion på plats visade att vi uppfyllt alla säkerhetskrav och formaliteter och någon erinran eller bötesbelopp fick inte gården. Magnus som var intill silon gjorde ett fantastiskt arbete och även Charlotte för att hjälpa Kristoffer.

Under hösten togs beslut att Ruuthsbo skulle upphöra med torksilo och sats på en riktig tork.

Höst 2023

Varför blev det så tyst på vår hemsida. Vi kom helt enkelt inte in och det vi hade att skriva var inget att skriva om.

Augusti

Lördagen den 19 augusti blev vi klara med årets skörd.

Även raps-sådden är klar.

Ett otroligt fint arbete av mycket duktiga medhjälpare och inspektor som ställt upp till 100% under ganska så besvärliga förhållanden med regn när man minst önskar.

Våra tankar går till alla våra kollegor runt om i Sverige som har mycket kvar och i vissa fall inte ens kan komma ut och tröska för då sjunker tröskan.

Som några av er säkert sett på FB skördas det för fullt på Ruuthsbo. All raps är klar och nu satsar vi på höstvete där vi skall så raps.

100 mm regn och vindbyar upp till 27 m/s var inget roligt. Som tur är har vi en ny stark tröska med breda band och drift på bakhjulen. Med den har vi kunnat tröska utan hinder trots all regn.

Det är med stor glädje vi hälsar vår nya inspektor Niklas Knutsson välkommen till oss på Ruuthsbo. Niklas kommer även att ta ansvar för jakten på Ruuthsbo

Vi har nu med vår nya tröska tröskat gräsfrö och till allas stora förvåning blev det en riktigt bra skörd. Varken torkan eller stormar hade lyckades förstöra skörden. Att se och åka med den nya Claas tröskan var ett stort nöje och tyst var det. Bordet med rörliga sektioner följde markvariationer perfekt!

Nu väntar vi på att resten skall mogna och det skall bli spännande att se hur mycket nytta all bevattning har gjort.

Gåva till Ukraina

Ruuthsbo har skänkt SEK 50.000 till Ukraina. Väderstadverken har ansvarat för att bidraget kommer fram utan mellanhänder och att bidraget gör nytta där det behövs.

17 Maj

Stöld av GPS och nu senast kanonen på bevattningsmaskiner gör att Ruuthsbo kommer att sluta lägga ut info på FB för att inte “trigga” och bjuda in tjuvar. Även här på vår hemsida kommer vi att vara betydligt försiktigare.

Redan i dag har vi bra rutiner för att minska stöld. Direktkoppling till SECURITAS, avancerat larmsystem, bevakningkameror på ett antal viktiga platser och personal som bor på gården och har ett bevakningsansvar.

3 Maj

Nu kommer allt det sådda på ett strålande sätt. Det var länge sen det var så jämn och fin uppkomst.

I dag börjar vi bevattning av höstrapsen.

Alla bevattningsmaskiner är nu datoriserade och klara inför säsongen

21 April

Då är vi klara med all sådd och det blev perfekt. Vilka duktiga medhjälpare!

16 April

Nu är det full fart på vårbruket. När vi sådde i mars förra året vann vi inget i förhållande till dom som väntade till mitten av april. Vi får se hur det blir i år, men bra uppkomst är viktig. Sen får det bli bevattning efter behov. Förra året var bevattningen ett lyckokast!

4 April

I morgon är en speciell dag. Vår gamla inspektoren återvänder till Ruuthsbo för att assistera Magnus när han kör ut konstgödsel. Tack Per-Ingvar, vi är så glada att få återse dig i vår nya lastare Volvo L50HS.

17 mars

Nu får höstveten handelsgödsel.

Båda torkar har fått nya moderna datorer med inkoppling på Grain Cloud. En kraftig förbättring.

“Nybyggnad” av Sjuan norra snart klar. Blir en fantastisk lägenhet.

10 mars

Vi hade is i magen och körde ut allt som skall ut på rapsen efter storm och snö och vi blev klara i god tid till det töar och regnar

1 mars

Efter mycket funderande och övervägande togs beslut i styrelsen att vi skall byta vår 5 år gamla Claas tröskan.

Det blev en ny Claas 8700 TT Gen2 med 4 hjuls drift och breda band samt ett 12.30 Convio flex bord. Extra kraftig belysning och lite annat extra som man måste ha.

Leverans senast den 30/6

Nu väntar vi på våren och med tanke på våra kuperade fält skall vi nog vänta lite med att köra ut kväve på vår raps

8 Februari

Som säkert de flesta vid det här laget känner till har vår mycket duktige inspektor Daniel slutat och detta enligt honom själv av hälsoskäl. Den 4 juni tillträder Lantmästare Niklas Knutsson som inspektor. Tiden fram till det att Niklas tar över driftsansvaret kommer styrelseledamoten Johan Hoolme att leda driften och Johan når man på 0702987000. Gustav Hagemann v L kvarstår som VD några år till i väntan på att Charlotte Hagemann tar över VD-skapet.

På gården är vi mycket stolta över att alla bostäder nu är anslutna till det kommunala avloppsnätet. Ett enormt lyft för en gård på landet och framförallt det bästa vi kan göra för att skydda naturen och vattnet i Svarteån.

Hösten 2022

December

God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi alla som läser vår blogg.

Ett intensivt arbete sker nu med att söka en ny inspektor. Vi väljer att inte gå ut via annons, utan går via kontakter. Styrelsen för Ruuthsbo AB gör ett mycket fint arbete.

Den 16 december skriver vi ett anställningsavtal med blivande Lantmästare Niklas Knutsson som inspektor på Ruuthsbo. Niklas tillträder tjänsten i juni 2023.

November

Den 1 november säger vår synnerligen duktiga inspektor upp sig muntligen av hälsoskäl. Vi beklagar detta djupt efter 13 fantastiska år. Vi vill även här på vår hemsida framföra vårt mycket stora tack till Daniel

Vi avvaktar dock med att söka ny inspektor tills vi fått en skriftlig bekräftelse på uppsägningen..

På gården tar vi upp alla betor och betfält samt det som skall vårsås plöjs

22 september

Då är höstveten sådd, tack alla för ett fint arbete

15 september

Då är det dags att så höstvete. Lite regn har gjort att det går riktigt bra.

Rapsen kommer nu på bred front.

1 september

Nu vattnar vi upp rapsen på vårt “nya” fält Stora Ettan på 90 ha.

I går var vi alla i Malmö på Restaurang Monster där vi firade en makalös stor och fin skörd.

Jättebiffar och en ordentlig öl! Smaskig glass med massor av chokladsås! Det kändes verkligen att vi firade och stämning var på topp!

22 augusti

Färdigtröskad! Sådd av raps för fullt. Kanske måste vi vattna för att den skall komma upp.

21 augusti

Vi har valt att inte ge dag för dag rapport om tröskning, men vi har kunnat köra varje dag utom i fredags.

Troligen tar vi den största skörden någonsin på Ruuthsbo och detta tack vare vår nya bevattning.

Alla stubbar är körda av Ruuthsbos kommande ägare Charlotte Hagemann och det blev långa dagar för en ung dam som inte var van vid traktorarbete.

Vattenhalten på det tröskade har varit extremt lågt och det sparar oss många hundratusen i torkningskostnader. Rapssådd har nu kommit igång, men vi väntar med att låsa priset för 2023 tills vi vet att vi har en raps att sälja

4 augusti

Då är vi klara med rapsen och det råder ingen tvekan om att det lönar sig att bevattna.

I dag börjar vi på den tidiga höstveten och det är nog rekord för Ruuthsbo att tröska höstvete en av de första dagarna i augusti.

Alla stubbar körs av Charlotte Hagemann med den stora Fendten.

2 augusti

Då är det dags att tröska raps. Vi börjar med den som inte är bevattnad. Skall bli spännande att se hur mycket bevattning ger i högre avkastning.

16 juli

Nu har vi haft Foodhill här och tröskat dom gröna ärtorna. Troligen rekordskörd!

Den 12 juli tröskade vi vårt gräsfrö och för att vara förstaårsvall blev det en bra skörd.

19 juni

34 millimeter regn – vi tackar. Nu slipper vi slita på våra bevattningsmaskiner

12 juni

Det verkar som rapporten för maj inte lades in. Nåväl, allt är väl och det vi har sysslat med är bevattning, sprutning och gödsling.

Vi hade glädjen av att ha ett 50 tal personer från Lantbruksledarna här på lunch och studiebesök.

Ute i markerna ser det strålande ut, men man skall inte dra några växlar innan man har skördat.

20 april

Efter den varma och fina mars blev det ordentligt kallt och blött i april. Dom sådda betorna hackade tänder, men nu tittar dom upp så sakta.

Våra gröna ärtor är nu sådda till Food Hill. Återstår att så våra mossar när det nu går att komma ut utan att sjunka

25 mars

Sådd av sockerbetor. All maltkorn sådd. Återstår havre på norra Ruuthsbo.

20 mars

Nu harvar vi för fullt och i morgon gödslar vi med flytande ammoniak

16 mars

Nu börjar det “riktiga” vårbruket när harven kör för fullt. Sen blir det ammoniak och sådd.

9 mars

Nu kör vi gödning till höstvete och vältar.

På utgårdarna Skönadal och Sjuan installeras kommunalt avlopp.

Utgården Sulebjär blev klar förra veckan. Nu återstår bara huvudgården, men det är ett lite större projekt

3 mars

Då börjar våren! Gödning till gräsfrö och raps. Trots allt regn går det fint att köra.

Hösten 2021

9 Dec 2021

Då var den första utgården inkopplad på det kommunala avloppsnätet. Vi fortsätter inkoppling av övriga utgårdar och huvudgården under 2022. Samtidigt installeras bredband och kommunalt vatten och även nya el kablar där det behövs.

25 november

Då är det färdig plöjt för i år. Alla betor är uppe och sista betleverans strax före jul om nu bruket fungerar. Vi underhåller nu våra maskiner och förbereder inför nästa år. Tack alla som läser den har bloggen och vi hoppas du fått en liten inblick i vad vi sysslar med. God jul och ett gott nytt år önskar vi på Ruuthsbo

5 oktober

Då är de första betorna uppe och levererade. Skall bli intressant att jämnföra med de obevattnade när dessa tas upp och levereras

26 september

Färdiga med sådd av 300 ha höstvete. Ny såmaskin, ny traktor och en fantastisk personal gjorde att vi snabbt blev klara. Stort tack från VD.

14 september

Då är det dags att så höstvete och testa “seed eye”

23 augusti

Då är vi klara med tröskning för i år.

Dock finns det några surhålor med maltkorn som ligger och som skall tas med det lilla tröskbordet.

15 augusti

Klara med sådd av 70 ha höstraps

13 augusti

Nu sår vi raps med vår nya såmaskin. I lilla tanken rapsutsäde och i stora handelsgödsel. Seed Eye räknar varje frö och även att rätt mängd gödning kommer rätt PDF kvadratmeter. Kul att kunna följa via mobil.

5 augusti

Då börjar vi tröska korn och höstvete. Det ser bra ut.

Vår nya Väderstad Spirit 800 S “special” har anlänt. Varje såbill har en SEEDEYE som kollar mängden frö. Det gäller även extra sålådan.

30 juli

Klar med rapsen. Det verkar ha blivit en riktigt bra skörd.

29 juli

Då var det dags att börja tröska raps. Håller just nu 10.5% vatten.

28 juli

En varm sommar har kompenserat för en sen och kall vår.

Bevattning har skett på gröna ärtor till Food Hill och därefter havre, höstvete och sockerbetor. Redan nu kan man påvisa att det varit en lönsam investering.

Vi har haft besök av 4 tröskor som med glädje tröskade ett grönt ärtfält, en av de få i Skåne.

Själva har vi tröskat rödsvingel och det verkar ha givit en rekordskörd. På tur står nu raps.

På Ruuthsbo AB Facebooksida kan du se bilder på vår nya såmaskin. Den är utrustad med de nya SEEDEYE som räknar frö och även har koll på om det blir stopp någonstans.

25 Maj

Det har varit tyst länge på den här sidan och det beror på utlandsresa. Sammanfattningsvis kan man dock säga att trots allt elände med regn varannan dag har det blivit riktigt bra. Inspektoren har haft klokheten att hålla igen och inte ge sig ut och så för tidigt. Dom som var ute tidigare har inte vunnit något och viss tvärt om! Det enda vi inte karar av i år är att sp Bjäresjö mosse – det är alldeles för blött.

Nu ser vi fram mot en varm sommar och skulle det bli torka kan vi ta vår nya bevattningsanläggning i drift

16 April

Äntligen uppehåll och lite värme. Nu sår vi ärtor till Foodhill och i morgon sår vi vår sockerbetor. Vi tror inte att dom som varit väldigt tidiga har vunnit något då det varit extremt kallt och blött. Om vi slipper regn på söndag är vi klara med all spannmål.

Det var den segaste våren sen 1987

Nu kan vi varje fall bevattna det som skulle kunna behöva extra vatten längre fram och det är en stor fördel

10 April

Vi sår havre och en del korn

20 Mars

Nu putsar vi nästa alla EFA marker. Skall vara klart före 1 april. Vi har fått dispens från Länsstyrelsen att putsa längs Svarteån i perioden 1 april till 1 juli med fokus på att bekämpa Jättebjörnlokan

18 Mar

Då var det dags att ge vete sin första giva

8 Mars

En stor dag på Ruuthsbo. Nu är 10, 5 km bevattningsrör på plats och 93 hydranter. All mark söder om E65, ca 600 Ha kan bevattnas

1 mars

Nu kör vi igång jordbruket. Gödsling av raps och gräsfrö.

Grävning av 10 km bevattningsledning är nu klar utom en liten bit i norr. Nu skall pumpar installeras.

29 januari

Nytt år – Nya insater!

Vi tittar fortfarande på våra upptagna sockerbetor och konstaterar att det är en ren skandal att Nordic Sugar är en hel månad försenad med att hämta dom. Visst – vi får ersättning för de förluster vi gör, men mer är det inte och Nordic Sugar kan behandla ett leveransavtal hur som helst utan att det kostar något utöver vår ersättning för vår faktiska förlust – ren skandal!

Vi fortsätter att gräva de sista bitarna för vå bevattning och snart är allt klart.

Vi har köpt en ny 8 meters Vädersta Spirit såmaskin med Biodrill. Leverans till höstbruket

Hösten 2020,

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

8 december

Nu är vi klara med bet upptagning och allt är plöjt. Beklämmande att inte Nordic Sugar klarar av att hålla avtalade leveranser.

Vår samläggning med Ystads kommuns avloppsledning är klar och nu fortsätter vi i egen regi.

Vår duktige medhjälpare Andreas har valt att gå tillbaka till sitt gamla arbete med entreprenad och vi har fått en ny medhjälpare – Kristoffer – Välkommen.

Andreas kommer dock att fortsätta på Ruuthsbo med jaktdelen och det är vi mycket glada och tacksamma för

27 oktober

Betupptagning och plöjning är det som sker på jordbruket, men den mesta av tiden går åt att lägga bevattningsrör – ett enormt arbete med otroligt duktiga medhjälpare

25 september

Nu är vi klara med insådd av gräsfrö och om inga såmistor finns kan vi ställa in såmaskinen för i år.

Ny traktor. Vår Fendt 828 har hjälpt oss på Ruuthsbo i 10 år och gått över 7.000 timmar. Att byta till en ny Fendt med Lantmännen som organisation är det inte tal om. Vi vill gynna det privata. Vi har fått möjlighet att testa en Case 340, men den är alldeles för stor för att fungera som såtraktor. Priset vi blev erbjudna var tilltalande, men man skall inte skjuta myggor med kanoner och 13 ton hade inte gått att så med till våren. Nu vaknar John Deere och beslut har tagits att det blir just en John Deere som ersätter Fendten. Det blir en 7310R med E23 växellåda helt enligt önskemål från våra anställda. Leverans våren 2021

18september

Då är vi klara med höstsådden på alla fält utom de 33 ha i norr som vi skall så in gräsfrö i. Där vill våra danska vänner att vi skall vänta. Med detta fantastiska väder ännu en gång (även sködevädret var sanslöst bra) kan vi nu fullt ut koncentrera oss på att lägga ned 4 kilometer stamledning till vår nya bevattningsanläggning. Samtidigt kan vi koppla upp huvudgården och alla utgårdar på kommunalt avlopp. All utgårdar och hyresgäster får bredband och vissa hus får nytt kommunalt vatten. Ett helt fantastiskt projekt.

31 augusti

Nu tröskar vi vårveten på mossjorden. Det gäller att passa på när det fortfarande “bär”. Vi vill helst inte sjunka ner och sen dra sönder tröskan när den skall dras upp. Breda band och drift på bakhjulen samt ett mindre och lättare tröskbord garanterar för full säkerhet

18 augusti

Färdiga med årets skörd. Extremt låg vattenhalt och en riktigt bra skörd – vad kan man mer begära? All raps sådd och strax har den fått sin gödning och sen får det gärna regna. Om vi blir snuvade på regn startar vi upp vår bevattning.

9 augusti

Då kom även Ruuthsbo i gång med spannmålströskning. Det gäller att ha nerverna i styr och vänta tills det är moget. Att det är lite senare hos oss än hos våra grannar kan på vissa fält bero på att vi bevattnade under torkan, men det får vi hoppas vi får belöning för.

7 augusti

Bevattnar man spannmål får man en större skörd, men då tar det längre tid innan den blir mogen. Den erfarenheten har vi fått i år. Vi provar på den obevattnade veten och ser om det går bättre där.

2 augusti

Då är rapsskörden klar och det verkar som det blivit den bästa skörden på många många år. Alla stubbar körda och även mossen som ligger i EFA träda. Nu väntar vi på att höstveten skall bli mogen.

30 juli

Vi börjar tröska raps. Det ser ut att kunna ge en hyggligt bra skörd. Vattenhalten mellan 9 och 11 %. Oljehalt enlig Grain sense ligger runt 16,5% . Nu kommer 2 dagar med sol och det är vad vi behöver för att klara av årets rapsskörd.

28 juli

För 10 minuter sen började man tröska små fina gröna ärtor som skall till Bjuv för infrysning inom 4 timmar. Just nu kör man med två tröskor, men i morgon kommer två till!

20 juli

Nu är alla åter från semster. Vi förbereder för skörd.

Den gamla klockstapelsen från 1876 var rutten och är nu ersatt av en ny.

Renoveringen av det Byggnasminnesförklarade taket är snart klart. Tråkigt att man efter 15 år var tvungen att göra om allt igen – byggfusk kallas det för!

9 juli

Då blev vi klara med tröskning av vår gräsfrö areal. Att vi är glada kan du se på bilden här ovan!

8 juli

Vi tröskar gräsfrö och hann med halva arealen

Övrigt arbete är att vi lägger om taket på den Byggnadsminnesförklarade gråstenslängan i öster

Jättebjörnlokan har bekämpats under en hel vecka. Den växer numera inte bara längs Svarteån i stora mängder, utan runt om på egendomen.

Våren 2020

Då var det dags att starta årets växtodlingssäsong. I dag kör vi gödning på gräsfrövallen och rapsen.

Klara med raps och gräsfrö. Nu sprutar vi gräsfrö. Denna dag blev det mycket gjort.

6 mars

I dag kör vi svavel på rapsen.

16 mars

Första givan till höstvete. Nya “wind control” på gödningsspridaren. Justerar för vind/lutning och garanterar jämn spridning. Alla höstvetefält vältas.

22 mars

Nu börjar vi harva.

23 mars

I dag kör vi ammoniak och harvar. I morgon sådd!

24 mars

Då är det “riktiga” vårbruket igång, nu sår vi havre.

28 mars

Då är vi färdiga med sådd av spannmål. Sådd av sockerbetor får vänta till nästa högtryck.

3 april

Betsådd med nya Väderstad Tempo.

4 april

Färdigsådd!

1 maj

Äntligen regn. De sista två veckorna i april bevattnade havre som inte ville komma upp.

Förutom havre har allt kommit som det ska och det ser mycket bra ut.

9 maj

Torkan fortsätter och vi tackar för att vi var så förutseende en gång att vi tog vattendom på Skönadalssjön. Vi bevattnar nu havre för andra gången och går även över på att bevattna vete..

Nästa vecka sår vi “findus” året och även dessa kommer vi att kunna bevattna om det skulle behövas. Till nästa år har vi hela det nya stora systemet på plats och då blir inte bevattning någon belastning arbetsmässigt. Andra arbeten just nu är omläggning av gamla tak.

G

Gamla bloggen

2015
Då kan vi lägga ytterligare ett bra år till handlingarna och det primära är att vi inte behöver låna ett öre för alla de byggprojekt/maskininvesteringar vi håller på med – allt betalas med gårdens egna intjänade medel och så har det varit sedan vi 1995 köpte in 300 ha norr om E65.
Dec Vårt nya tankhus är nu färdigt och det betyder att vi förvarar våra dieseltankar inbrottsskyddade och därtill är byggnaden brandsäker och kan dessutom ta upp all lagrad diesel om det skulle uppstå läckage. Flera olika larmsystem garanterar att allt skydd fungerar.
Gamla torken blir som ny! Vi totalrenoverar den gamla torken för att få upp den i samma standard som vår nya tork och med denna renovering är vi framme vid den punkt, att allt nu är “upp to date” – inga gamla omoderna byggnader!
Den tidiga våren (december) förbryllar våra växter och vi får se vad som händer på vårvintern. God Jul och Gott Nytt År

2016
29 feb Vårbruk 2016 startar! Kväve till rapsen
14 mars Nu gödslar vi all höstvete och det är vår i luften
21 mars Sådd av spannmål börjar.
24 mars Halva betarealen klar, insådd av fläckar i raps och höstvete. Insådd av gräsfrö och kantzoner klar. Lite regn gör nytta nu och ger en paus för påskfirande.
27 mars betor färdigsådd
16 juni Trots torka ser allt bra ut och har vi tur får vi nu en ordentlig rotblöta. Tricket var att ta ut bevattningsmaskinen – då kommer regnet
5/7 regnet kom och det var bra för dom höstsådda grödor som ännu inte hunnit ta någon större skada. Vårsådd har vi inte så mycket men maltkornet ser hyggligt ut och sockerbetorna har trivs bra. Nu regnar det perfekt. De flesta anställda håller nu semester i avvaktan på att det skall bli dags att skörda vårt gräsfrö.
13/7 I dag startar årets skörd med tröskning av gräsfrö.
25/7 vi börjar så smått med rapsen på fält som blivit mogna under helgen. Mycket är grönt och det lönar sig att vänta.
26/7 Nu tröskar Findus för sista gången ärtor på Ruuthsbo – en frisk och fin gröda som ser ut att kunna ge bra.
Rapströskningen går som tåget. Nu är det full fart på Ruuthsbo.
2/8 all raps tröskad. I dag startar vi tröskor höstvete. Det går som tåget.
För ett tag sedan fick vi ett email från en vänlig person som undrade varför vi inte skriver mer på denna sida och berättar vad vi gör, och det är en bra och befogad fråga.
18/9 sådd av höstvete har nu pågått i en vecka utan avbrott. Återstår denna vecka och sedan är det klart.
Rapsen kommer fint trots torkan.
Vill du se bilder från Ruuthsbo jordbruk, gå in på Ruuthsbo AB på Facebook
22/9 Vi är nu färdigsådd och det först sådda har kommit upp fint. Det är bra fukt i jorden, men nu behöver vi regn. Vältar med den nya välten – ser bra ut.
25/9 Nu startar vi bevattningen av sockerbetor. Dom skall stå till mitten av november och vi kan inte ta risken att ha ännu en månad utan ordentligt regn.
11/10 Nu har vi äntligen kommit in i en lugnare takt. Nu gäller sprutning av det höstsådda, plöjning och upptagning av sockerbetor. Årets julfest blir den 6 dec kl 18.00
3/11 Nu är vi helt färdiga förutom betupptagning och höstplöjning.
22/11 De sista betorna är nu på väg upp och det ser ut att ha blivit en rekordskörd – detta trots en lång torka i somras. Återstår plöjning och den stora traditionella julfesten i Ruuthsbo huvudbyggnad för alla som hjälpt oss på Ruuthsbo under året

2017
Nu är alla betor lämnade och det blev över 13 ton per hekta.
Under vårvintern underhåller vi våra maskiner, bygger färdigt gamla torken och underhåller byggnader.
Torken håller nu på att bli färdig. Vi har även beslutat att moderniser vår silotork med en helautomatisk stryrning som gör att vi kommer att spara en hel del energi

VÅRBRUK 2017
Då var det dags att “salta” rapsen. Vi har i år 200 ha och det tar 2 dagar om det går att köra överallt.

27/3 Äntligen kan vi komma ut och harva. Går det planerar vi ammoniak och sådd i morgon.
Sådd blev det, men Daniel beslöt att stoppa efter ett tag då det förfarande är blött under. Klokt beslut och vi har bara 50 ha att vårså, så får är ingen panik! Nu hoppas vi på bättre väder och då blir det sådd av sockerbetor.
7/4 äntligen sådd av både betor och maltkorn.
9/4 Allt sått och klart. Tack alla duktiga medhjälpare på Ruuthsbo för ett fint arbete!
26/4 Nu sår vi våra mossar. Det har varit en ovanlig kall april men det verkar som alla grödor och betor klarat sig.
4/4 Den södra mossen sådd, men norra är fortfarande för våt. Märkligt väder, men inget vi kan göra något åt.
15/5 Bättre sent än aldrig. Nu är vi färdiga med norra mossen. Dessa jordar är varma och det kommer upp fort.
Bygget och renovering av båda torkana går nu in i slutfasen.
Rapsen blommar för fullt och ser fin ut. Höstveten har aldrig varit så tjock – en kall vår kan ha sina fördelar.
26/5 Nu växer det så det knakar! Naturen kompensera för den kalla våren. Vi är framme med alla arbeten och snart är allt klart med ombyggnaden av våra 2 torkar.
10/7 Årets skörd har börjat. Vi tröskar gräsfrö.
30/7 Vilken tur vi har haft. Vi hann tröska allt gräsfrö och ta bort halm innan vi har fått uppleva hur naturen fyller på det låga grundvattenet! Rapsen är ännu inte riktigt mogen. Vi lagar och underhåller hus i avvaktan på bättre väder.
6/8 Nu tröskar vi raps – äntligen!?
11/8 Då är all raps tröskad och alla stubbar körda.
21/8 Allt korn tröskat och klar och nu är det full fart på höstveten. Vi har haft tur som sluppit allt regn och vi har ett gäng anställda som är fantastiska som kör långt in på natten. Vi förbereder för rapssådd – se bild på vår Facebooksida.
24/8 Vi får prova en New Holland 10.90 41 foot med band. En intressant maskin. Vi körde till 01.30 i natt med 2 st 41 footare och det märktes i fältet. Vår höstvete Hereford är känslig för det ständiga regnat och i dag är all vete från denna sort inne. Inponerande att vår nya tork som klarade av att ta emot så mycket spannmål på en gång. Rapssådd går perfekt. Totalt i går var vi 6 man samt elev. En positiv överraskning är hur fint arbete vår nya ToppDown gör.
Från och med i dag torkar vi spannmålen med solel och det känns bra med den något höga vattenhalten.
1/9 Vi är färdigtröskade på den stora fälten. Ruuthsbos största skörd någonsin är hemma med all kvalitet. Nya torken fungerar perfekt och var en klok investering. Nu torkar vi med solel och solen lyser!
2/9 Vi tröskar den lilla liggsäd vi har, lilla fältet söder om järnvägen och vårveten i mossen – allt till våra änder.
NU ÄR VI KLARA OCH TRÖSKAN STÄLLS IN!
26/9 Full fart på höstsådd.
18 okt Vi at nastan frame vid vart mal, men det fattas ett antal hektar. Dimma at det senaste hindret. Det far bli lite mer varsadd (inte så lätt att skriva på en dator utan åäö)
30/10 Nu är det dags att ta upp sockerbetor. Snart färdig med all plöjning. Målning av ekonomibyggnader slut för i år
1/12 23.00 Alla betor uppe. Nu återstår bara att ta hand om 2 fält som knappast går att plöja. Någon gång måste det väl sluta att regna. Tills nu har vi fått 900 mm i år, mot normalt 600.
Nu stänger vi denna blogg för i år. God Jul och ett Gott Nytt År
2018
Januari – vårt höstbruk pågår fortfarande. Utjämnning av de mycket djupa spår efter en 6 raders betupptagare. Det får bli band till hösten. Även ett antal sockerbetor biter sig fast i surhålor.
5 feb Plköjning fortskrider och vi hoppas frosten skall hjälpa till att läka de sår den mycket svåra hösten och betupptagningen ställde till med.
26 mars Äntligen är tjälen ur jorden och vi kan starta 2018 “vårbruk” med att gödsla vårt gräsfrö. Näst i tur är rapsen, men vi måste vara säkra på att gödningen inte rinner iväg.
7/4 Nu får rapsen sin gödning
12/4 Alla fält vältade. Gödning ute.
13/4 Sådd av vårgrödor
17/4 Sådd sockerbetor
29/4 Allt sått och tittar upp ur jorden. 17 mm regn. En god början på växtodlingssäsongen 2018
Maj månad har vi gödslat och sprutat. Trots torka ser våra grödor bra ut och det vårsådda har extra glädje av gödsling med flytande ammoniak
6/6 Tänk att vi förfarande kan ha glädje av bevattningsledningar som grävdes ned på 60-talet. Just nu bevattnar vi maltkorn som inte fick flytande ammoniak. Skönadals sjön häller fint och det rinner gott om vatten över fallet.
Våra hus på gården målas för fullt och det är en glädje att se en gård som lyser.
8/6 Ruuthsbo köper en lätt begagnad bevattnings maskin med ramp. Vi kan nu bevattna med 2 maskiner och klarar höstvete på de sydligaste fälten, maltkornet strax söder om gården. Näst i tur står sockerbetorna.
Med denna torka får vi nog vara beredda på tidig skörd..
13/6 äntligen regn efter 2 månaders torka och intensiv hetta. I skrivande har vi fått 25 mm – helt perfekt i axgång.
3/7 Nu startar vi tröskning 2018 med gräsfrö. Ser bra ut men lite dålig vikt. Det blev bättre än vi trodde.
23/7 Nu är det raps som gäller. Ingen katastrof, men ingen toppskörd. Vi klarar våra åtaganden till det vi sålde i vinteras.
24/7 Det går som tåget med den nya tröskan. Inponerande låg bränsleförbrukning.
26/7 räknar vi med att starta tröskning av höstvete. Den ser bra ut. Rapport från tröskan ” det ser mycket bra ut, pendlar mellan 10 och 7 ton per ha” och det är den obevattnade höstveten det handlar om.
31 juli Den bevattnade höstveten ger runt 10 ton. Allt snack om att det inte lönar sig att bevattnar spannmål kan härmed förkastas
Nu är vi klara med att tröska all höstvete och detta under juli månad.
4/8 All havre tröskad och nu väntar vi på att maltkornet skall mogna.
9/8 Nu är vi klara med all tröskning på fastmark. Vårveten i mossen är ännu inte mogen.
Nu förbereder vi oss för sådd av raps, men först lite regn tack. I annat fall får vi använda vår bevattningsanläggning och vattna upp rapsen. Tur vi har en bra vattendom.
17/8 Då är vi klara med årets rapssådd. Perfekta förhållanden!
11/9 Nu börjar vi så höstvete
14/9 Höstsådden går för fullt!
5/10 12 ha betor är uppe och det syns att dom är bevattnade. Hur det står till med socker får vi veta i helgen.
30/11 Nu kan vi se tillbaka på ett år som inte liknar något annat år. För vår del har vi haft glädje av vår bevattning och odlingsteknik. Detta tillsammans med regn mitt i sommaren gjorde att vi inte råkade lika illa ut som nästan alla andra. Rekord gäller de bevattnade sockerbetorna. En förutsättning för att lyckas ett år som i år år inte bara tur mod väder utan att de anställda ställt upp på ett fantastiskt sätt.
Nu ser vi från mot ett nytt år och innan dess är det med glädje vi ser alla som ställt upp för gården under året kommer till julfest i huvudbyggnaden. Det år inte bara anställda utan även alla entreprenörer och vi blir ca 40 personer.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla som följer denna “blogg”

2019
26/2 Vi vältar våra vetefält.
1/3 Nu kör vi igång med gödning till gräsfrövall och raps. Nu spridare med mycket data som krånglar. Vi vältar för fullt och det går bra.
31/3 Då tar det dags för det “riktiga” vårbruket. Vi börjar harva på stora 2:an
1/4 och nu är det dags att så. Först ut blir vår specialhavre som vi odlar på kontrakt åt tyskar.
3/4 Då är vi klara med havresådd. Nu sår vi korn och samtidigt förbereder vi för sådd av sockerbetor.
4/4 Och nu sår vi sockerbetor
6/4 Sockerbetsådd klar
8/4 Vårbruket klart
17/4 Bevattning raps startar
27/4 Äntligen några droppar från ovan. Gör gott för dom små plantor som tittat upp ur jorden.
3/5 Det är torrt och vi bevattnar för fullt
21/5 Överraskningslunch för Magnus Jeppsson som fyllde 50 och.Lars Larsson som fyllde 70
22/5 Nu börjar vi snart bli nöjda med regn som kommit under maj. Ca 40 mm och det är ovanligt för oss. För tillfället kan bevattningsmaskinerna vila sig.
9/6 Nu är alla fält behandlade och klara och det växer så det knakar. Ser bra ut och mer regn är att vänta. Nu börjar våra semestrar innan det är dags att tröska gräsfrö
11/7 Då är det klart att ta från tröskan. Full fart på tröskning av Rödsvingel. Verkar ge normalskörd.
12/7 Det gick fort att tröska gräsfrö. Nu är vi klara
24/7 Vi plöjer gräsfrövallen och till vår förvåning är det mycket torrt trots allt regn som kommit i sommar.
26/7 Då startar vi tröskning av raps. Kul att komma igång årets skörd.
31/7 Då är vi klara med raps och det blev mycket bra. Nu tröskar vi höstvete och även den ser ut att ge en hög avkastning
10/8 Tröskoningen går som tåget! Det verkar som vi är på väg att ta hem den största skörden någonsin. En halv dag till och vi har hemma med den känsliga Hereford veten som för några år sedan grodde i axen när det var mycket regn. Regn har det kommit men vi hade tur för några dagar sedan. Vi kunde tröskan men hade helt svarta moln med åska strax norr och söder om oss. Redan nu kan vi konstatera den stora klokheten att ha band – breda band på tröskan. Fortsätter det att regna är dom guld värda.
13/8 aldrig tidigare i Ruuthsbos historia har fått en skörd som i år. Största överraskningen är havre – helt otroligt. Vi har dock en hel del kvar att tröska och vi skall inte säga något förrän allt är inne. Vi förbereder för raps-sådd.
15/8 Äntligen klar med all havre. Nu vår vi sista kornet på Ruuthsbo och sedan vete och korn på Sulebjär mag Kärragårdn.
23/8 Färdigtröskat allt på fastmark. Återstår mossjordar och där är varken korn eller vårvete färdig ännu. Ruuthsbo har fått den absolut största skörden någonsin och det är fullt överallt – ett kärt besvär.
24/8 blir vi färdiga med rapssådden och vi tar vår nya spruta i bruk.
2/9 Sådärja – då vår det klart med tröskning för i år. Mossjorden vårvete blev först mogen nu, hög protein men små kärnor.
Har i dag beställt 4.000 meter stamledning till vår nya bevattningsanläggning.
18/9 Halva höstsådden klar. Det går som tåget.
Fick besked av Ystad kommun att de 50 meter som deras avloppsledning skall gå på 1.20 djup genom Ruuthsbo granne i norr, där får kommunen gräva och gå, men Ruuthsbo får inte lägga ned sin bevattningsledning trots att det varken nu eller i framtiden kommer att synas eller märkas. Fullkomligt ofattbart och en markering dom kommer att få lida av själva!
Ruuthsbo har köpt en lång arm till vår kantklippare och där vi även har såg. Perfekt att röja längs fältkanter.
23/9 Höstsådden klar. Om inte sockerbruket gått sönder hade det varit dags att nu börja med betor, men dom växer fortfarande och ser mycket fina ut.
4/10 Nu tar vi upp betor i full fart under goda förhållanden. Det ser ut att kunna bli ännu ett år med rekordskörd!
19/10 Vi flyttar solcellinvestering från verkstadens tak till Gundralövloge, även kallad 8:an. Samtidigt dubblerar vi storleken så vi kan till 100% köra den nya bevattningsanläggningen på förnybar el (dagtid). Molniga dagar och nätter drivs anläggningen med vindel (om det blåser!)
4 nov lugnet lägger sig över gården. Upptagning av sockerbetor och plöjning. Alla höstsådda grödor ser fina ut.
Planering för nya stamledningen för bevattning och kommunens avlopp pågår för fullt. Några tolkningsproblem i avtalet, men det löser sig.
Vi kommer även att på Gundralövs loges tak bygga en stor solcellsanläggning. Vi kan då driva bevattningen med solceller dagtid och även vår gräsfrötork (om natten hoppas vi det blåser så vårt vindkraftverk kan ge oss billig el). Om Ystads elverk är snälla kanske vi tillochmed får koppla på Skönadal bostad. Sammantaget ett spännande projekt.
27 november Alla betor är uppe och täckta. Leveranser har ständigt försenats och det är djupt beklagligt.
Nu ser vi fram mot 2020
2020
Senast ändrad: den 4 januari 2020 08:45